Home MY LNA Kebebasan Bersuara di Negara Ini Ada Batasannya – Mahdzir Khalid
MY LNAPolitik @ My LNAUTAMA

Kebebasan Bersuara di Negara Ini Ada Batasannya – Mahdzir Khalid

SUNGAI PETANI, 16 Julai – Akaun TikTok Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor yang telah digantung oleh pihak TikTok kerana ucapannya yang berpotensi untuk memecahbelahkan masyarakat.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, walaupun kebebasan bersuara adalah hak bagi setiap rakyat, setiap platform yang digunakan tetap ada batasannya.

“Di seluruh dunia, kebebasan ada batasnya. Malah di Singapura, terdapat ISA, dan setiap negara mempunyai undang-undang menentang hasutan.

Kebebasan adalah penting, tetapi ia perlu dikenal pasti batasannya. Apabila seseorang melampaui batasan dan menyebabkan kegusaran kepada orang lain, maka sudah tiba masanya untuk tutup (perkara tersebut).”

Beliau berkata demikian pada sidang media di Bilik Gerakan BN Bahagian Merbok di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Sanusi yang mendakwa akaun TikToknya yang telah digantung semalam sebagai satu tindakan untuk mengganggu kempen pilihan raya negeri (PRN).

Selain itu, Sanusi, yang juga Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) mendakwa, Kerajaan Perpaduan sedang mengamalkan kawalan untuk menekan parti pembangkang menjelang PRN pada 12 Ogos depan.

Mahdzir berkata, menetapkan batasan kepada kebebasan bersuara adalah satu keperluan untuk mengelakkan peningkatan kebencian dalam masyarakat.

“Kita mempunyai dua perkara penting yang perlu dipertimbangkan. Pertama, perpaduan dan kedua kita tidak boleh menaruh kebencian atau mengeluarkan perkataan yang menghasut kebencian. Kita harus memberi keutamaan kepada perpaduan.

Jika kita tidak berhati-hati, perpaduan dapat mudah hancur dan ia boleh membawa kepada permusuhan antara bangsa Melayu dan Cina, Cina dan India, India dan Melayu dan sebagainya,” katanya.

Tegas beliau, rakyat Malaysia perlu menerima hakikat bahawa negara ini berbilang kaum dan perlu saling menghormati antara satu sama lain, sebagaimana yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kita perlu mengakui bahawa majoriti penduduk Malaysia adalah Muslim dan seperti yang termaktub dalam perlembagaan, semua pihak menerima bahawa Islam adalah agama rasmi.

Kita juga menerima bahawa negara ini adalah sebuah negara yang berbilang kaum dengan pelbagai agama, termasuk Islam, Buddha, Kristian, dan semua agama lainnya,” tambah beliau.

Untuk rekod, pada November 2022, Tiktok telah memaklumkan bahawa ahli atau parti politik yang menggunakan TikTok untuk menyebarkan kandungan yang mengelirukan, maklumat palsu, atau iklan politik, akan dilarang dari platform tersebut.

Ketua Dasar Awam (Malaysia dan Filipina) Tiktok, Kristoffer Rada, dilaporkan berkata, platform tersebut akan melarang penyebaran maklumat palsu yang boleh menyebabkan kerosakan kepada komuniti, termasuk maklumat mengelirukan berkaitan pilihan raya dan proses sivik yang lain.

Lagi Berita Politik :

  • MA63 : Kuasa pentadbiran sektor kesihatan dan pendidikan
    Ikuti video ulasan Tan Sri Dato Sri Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengenai pemberian kuasa pentadbiran dalam sektor kesihatan dan pendidikan kepada Sabah dan Sarawak. Kredit video : Rancangan Podcast Politik Malaysia, Keluar Sekejap. Sedutan EP50 #KeluarSekejap:Ulasan @TSWanJunaidi tentang pemberian kuasa pentadbiran dalam sektor kesihatan dan pendidikan kepada Sabah dan Sarawak. Dengar dan tonton … Read more
  • Sokong Kerajaan Perpaduan, pelihara kepentingan seluruh rakyat Malaysia
    Rakyat Malaysia diseru supaya terus menyokong Kerajaan Perpaduan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menolak mereka yang cuba mengeksploitasi politik perkauman melampau demi mendapatkan kuasa. Pengerusi Kebangsaan DAP, Lim Guan Eng mengajak seluruh rakyat Malaysia di Semenanjung, Sabah dan Sarawak supaya bersatu padu bagi mempertahankan negara daripada mereka yang sanggup mengorbankan perpaduan dan integrasi nasional … Read more
  • Lima petikan penting daripada ucapan Anthony Loke di Persidangan Parti DAP 2023
    “Kita mesti mengingatkan diri sendiri bahawa pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli DAP mestilah sentiasa rendah diri dan sentiasa berasa terhutang budi kepada rakyat dan tidak boleh sama sekali berasa sombong dan angkuh.” Ini adalah antara intipati ucapan daripada Setiausaha Agung parti DAP Anthony Loke sewaktu Persidangan Parti DAP 2023. Anthony mengingatkan warga DAP tentang tugas dan tanggungjawab … Read more
  • Berita Ahli Parlimen BN mahu kosongkan kerusi adalah khabar angin – Ahmad Zahid
    SHAH ALAM, 21 Ogos 2023 – Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan berita tular bahawa wujud ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional yang berniat untuk mengosongkan kerusi adalah sebagai khabar angin. “Itu khabar angin dan kita akan lihat bahawa yang paling penting kita tunggu sampai akhir penggal … Read more
  • Fadhli tidak layak jadi Ahli Parlimen jika bersikap jumud – Zahid
    PUTRAJAYA 20 OGOS 2023 – Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan kenyataan Ketua Pemuda Perikatan Nasional (PN) Ahmad Fadhli Shaari bahawa kemungkinan empat negeri di bawah pentadbiran parti itu menggunakan logo dan tema Hari Kebangsaan berbeza untuk sambutan peringkat negeri adalah bermotifkan politik semata-mata. “Dia ni gila ke apa? Ini bukan soal politik. Sebab … Read more
  • BN Kedah akur kekalahan, gagal bentuk Kerajaan Perpaduan negeri
    Barisan Nasional (BN) Kedah akur dengan kekalahan dan menerima keputusan dibuat oleh rakyat pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang berlangsung semalam. Pengerusinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, BN tetap berterima kasih kepada seluruh rakyat Kedah dan pada masa sama, menzahirkan ucapan tahniah kepada Perikatan Nasional (PN) yang berjaya membentuk kerajaan negeri. “Saya juga mengambil kesempatan … Read more

Leave a comment

Please Login to Comment.

Related Articles

Health @ My LNAHighlightsMY LNAMy LNA English

Build Mental Resilience and Mindfulness to address Mental Health

Mental health resilience and struggles are critical issues affecting a significant portion...

Environment @ My LNAHighlightsMY LNAMy LNA English

MELP: Empowering youth for sustainable energy and environmental resilience

By: Dr. Nora Yusma Mohamed Yusoff The successful transition to a cleaner...

Ekonomi @ My LNAMY LNAUTAMA

SPT dilancarkan secara rasmi

KUALA LUMPUR, 29 September 2023 – Sejajar dengan kempen MYJalan yang antara...