Home Kenyataan Media KPLB jadikan 4 buah kampung sebagai kampung angkat
Kenyataan Media

KPLB jadikan 4 buah kampung sebagai kampung angkat

KUALA LANGAT 30 Disember 2021 – Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memaklumkan bahawa 4 buah kampung di Bukit Changgang, Kuala Langat termasuk kampung orang asli (KOA) dijadikan sebagai kampung angkat oleh KPLB.

Kata KPLB, sebanyak 1,700 kediaman daripada 2,200 kediaman terjejas akibat banjir yang melanda baru-baru ini. Kampung-kampung yang terlibat adalah Kampung Bukit Changgang, Kampung Labuhan Dagang, Rancangan Tanah Berkelompok Bukit Changgang dan Kampung Orang Asli Paya Rumput.

Justeru, lebih 400 orang sukarelawan KPLB turun padang di Bukit Changgang, Kuala Langat bagi meneruskan misi gotong royong dan pembaikan barangan elektrik pasca banjir di kampung-kampung sekitar Bukit Changgang.

“Turut hadir mengetuai misi KPLB adalah Ketua Setiausaha, Dato’ Ramlan Harun, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar), Dato’ Che Murad Sayang Ramjan, Ketua Pengarah KEMAS, Dato’ Mohamad Yasid Bidin, Ketua Pengarah MARA, Dato’ Azhar Abdul Manaf serta pegawai dan kakitangan KPLB dan Agensi.

Pihak KPLB turut menggerakkan pelajar-pelajar dalam bidang kejuruteraan elektrik di bawah institusi agensi iaitu KEDA dan MARA untuk melaksanakan perkhidmatan pemeriksaan pendawaian dan pembaikan barangan elektrik.

Misi yang dilaksanakan oleh KPLB ini adalah selaras dengan saranan Ketua Setiausaha Negara dalam menggerakkan agensi kerajaan serta menjadikan kawasan yang terjejas banjir sebagai kawasan angkat dalam memastikan pemulihan pasca banjir dapat dilaksanakan segera.” kata KPLB dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambah KPLB, Inisiatif tersebut akan dilaksanakan selama seminggu di kawasan Bukit Changgang dalam memastikan kehidupan masyarakat yang terlibat dapat dipulihkan seterusnya diteruskan seperti biasa.

Leave a comment

Please Login to Comment.

Related Articles

AMCOVID-19Kenyataan MediaKesihatan

COVID-19 : Jumlah kes baharu meningkat semula

16 November 2022 – Mengikut data yang dipaparkan di halaman web KKM...

AMKenyataan MediaKHASMY LNA

LRT Kelana Jaya : Keputusan APAD dialu-alukan

13 November 2022 – Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana Malaysia...

8.7
Kenyataan Media

Best Places Where Democrats Can Pull Off an Opinion

Import demos, pages or elements separately with a click as needed. Single...

Kenyataan Media

The COVID Data That Are Actually Useful Now

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...