Home MY LNA AM Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi telah laksanakan pelbagai inisiatif tangani kos sara hidup
AMEkonomi @ My LNAParlimen @ My LNAPengguna @ My LNA

Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi telah laksanakan pelbagai inisiatif tangani kos sara hidup

KUALA LUMPUR, 4 Oktober 2022 – Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Dato Sri Alexander Nanta Linggi memaklumkan di Dewan Rakyat pada hari ini bahawa penubuhan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi yang bersifat kerjasama sinergi rentas kementerian adalah untuk menangani kos sara hidup dan mengawal kadar inflasi.

Katanya platform itu membincangkan isu tersebut secara inklusif dan pelaksanaan segera secara bersepadu dapat dilaksanakan.

Jelasnya perkara-perkara yang telah dilaksanakan oleh Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi di antaranya adalah seperti berikut:

  1. Memperluaskan program Jualan Murah Keluarga Malaysia (JMKM) kepada semua Dewan Undangan Negeri (DUN).
  2. Meneruskan kawalan harga minyak masak sawit tulen kemasan botol 1 kg, 2 kg, 3 kg dan 5 kg secara harga siling bergerak berdasarkan harga minyak sawit mentah dunia.
  3. Meneruskan kawalan harga ayam dan telur ayam serta pemberian subsidi penternakan sebanyak RM1.1 bilion.
  4. Memperkenalkan Menu Keluarga Malaysia di bawah inisiatif Bakul Makanan Siswa bagi sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam yang berkualiti pada harga RM3.50 di kampus-kampus institut pengajian tinggi awam.

Leave a comment

Please Login to Comment.

Related Articles

Ekonomi @ My LNAMY LNAUTAMA

SPT dilancarkan secara rasmi

KUALA LUMPUR, 29 September 2023 – Sejajar dengan kempen MYJalan yang antara...

AMKajian SosialMY LNAPendapat @ My LNA

Gaya Rasulullah SAW mengurus kesejahteraan emosi

Oleh: Dr. Aizan Ali@Mat Zin Rasulullah SAW adalah idola umat Islam dalam...

AMMY LNAUTAMA

Intipati Kenyataan Negara di Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Ke-78.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim telah berkongsikan intipati Kenyataan Negara yang...